Παρασκευή

Μαργαρόνια ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Margaronia ή Palpita unionalis (Μαργαρόνια)

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο:
Animalia (Ζώα)
Φύλο:
Arthopoda (Αρθρόποδα)
Κλάση:
Insecta (Έντομα)
Τάξη:
Lepidoptera (Λεπιδόπτερα)
Οικογένεια:
Pyralidae
Γένος:
Palpita
Είδος:
Palpita unionalis
(Hubner, 1796)





Η Μαργαρόνια είναι νυχτόβιο έντομο που προσβάλλει την νεαρή βλάστηση της ελιάς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι Μαργαρόνια προκαλεί ζημιές κυρίως ενάντια στους νεαρούς βλαστούς. Στα προσβεβλημένα δένδρα εμφανίζονται φαγώματα στα φύλλα στα οποία αρχικά δημιουργούνται κηλίδες όπου έχει παραμείνει μόνο η επιδερμίδα της πάνω επιφάνειας. Στη συνέχεια από τα φύλλα λείπουν ολόκληρα κομμάτια. Συχνά λείπουν τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς από τα οποία έχουν τραφεί οι προνύμφες. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε νεαρά δενδρύλλια σε φυτώρια ή νεοσύστατους ελαιώνες καταστρέφοντας φύλλα, οφθαλμούς ή εμβόλια. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι' αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ/ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλιο και μετά τη σύζευξή τους, εναποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες στα τρυφερά φύλλα και στις βλαστικές κορυφές της ελιάς. Οι προνύμφες ζουν ομαδικά και έχουν την τάση να συνδέουν με μετάξινα νήματα δυο γειτονικά φύλλα και να τρέφονται κατατρώγοντας την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμά τους. Η πάνω επιδερμίδα παραμένει άθικτη. Αργότερα προφυλαγμένες διασκορπίζονται και η κάθε μία ζει μόνη της σε τρυφερά φύλλα. Είναι πολύ δραστήριες και τρέφονται τρώγοντας μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα τα φύλλα και τους μίσχους. Οι νύμφες εγκαθίστανται ανάμεσα στα συνενωμένα φύλλα ή σε ρωγμές του φλοιού. Σε λίγες μέρες εμφανίζονται τα ενήλικα της νέας γενιάς και ο βιολογικός κύκλος επαναλαμβάνεται. Η Μαργαρόνια συμπληρώνει 5 γενεές τον χρόνο, δύο την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και άλλες τρεις το καλοκαίρι - φθινόπωρο. Οι προνύμφες των θερινών γενεών προσβάλλουν τον καρπό, από τον οποίο τρέφονται. Όταν ολοκλυρώσουν την ανάπτυξή τους, ανοίγουν οπή εξόδου και εξέρχονται από τον καρπό για να νυμφωθούν.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Βιολογική Καταπολάμεση: Σοβαρή μείωση του πληθυσμού του εντόμου προκαλούν οι φυσικοί εχθροί όπως το ωοφάγο Υμενόπτερο Trichogramma sp. και τα παράσιτα, επίσης Υμενόπτερα Apanteles laevigatys και A. Lacteicolor και το Δίπτερο Ctenophorocera pavida.
Χημική Καταπολέμηση: Για τη χημική καταπολέμηση όταν είναι απαραίτητη, οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται εναντίον των νεαρών προνυμφών και των πρώτων ακμαίων την άνοιξη. Κατάλληλα εντομοκτόνα θεωρούνται τα αζινφός μεθύλ, φενθείον,κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου