Πέμπτη

Βαμβακάδα ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Euphyllura olivina (Βαμβακάδα)


 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο:
Animalia (Ζώα)
Φύλο:
Arthopoda (Αρθρόποδα)
Κλάση:
Insecta (Έντομα)
Τάξη:
Hemiptera (Ημίπτερα)
Υποτάξη:
Sternorrhyncha
Υπεροικογένεια:
Psylloidea
Οικογένεια:
Psyllidae
Γένος:
Euphyllura
Είδος:
Euphyllura olivina
(Costa, 1839)


Το έντομο Euphyllura olivina, το οποίο είναι γνωστό με την κοινή ονομασία Βαμβακάδα ή Ψύλλα της ελιάς είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Μεσογείου και έχει αποκλειστικό ξενιστή την ελιά. Η κοινή του ονομασία οφείλεται στις χαρακτηριστικές κηρώδεις εκκρίσεις που καλύπτουν το σώμα των προνυμφών και τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού .


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η Βαμβακάδα παρεμποδίζει τη διαδικασία της γονιμοποίησης, καθώς σχηματίζει αποικίες στις ταξιανθίες με αποτέλεσμα αυτές να καλύπτονται από βαμβακώδη εκκρίματα. Παράλληλα, προκαλεί εξασθένιση των δένδρων λόγω α­πομύζησης φυτικών χυμών και α­νάπτυξη των μυκήτων της καπνι­άς.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ/ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η ψύλλα συ­μπληρώνει 3-4 ή και περισσότερες γενεές τον χρόνο. Διαχειμάζει ως ακμαίο στις μα­σχάλες των βλαστών και των μί­σχων των φύλλων και την άνοιξη ωοτοκεί στους ο­φθαλμούς ή στις ταξιανθίες. Οι εκκολαπτόμενες νύμφες εγκαθί­στανται σε φύλλα και άνθη σχη­ματίζοντας βαμβακώδεις αποικίες, όπου ολοκληρώνουν την ανάπτυ­ξή τους σε ακμαία. Το τέλειο έντομο έχει μήκος 2mmκαι πρασινοκίτρινο χρώμα


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Χημική καταπολέμηση: Οι ψεκασμοί για τα άλλα εντο­μολογικά προβλήματα της ελιάς παρέχουν προστασία και από την ψύλλα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντικός αριθμός εντόμων, τότε συνιστάται ένας ψεκασμός εναντίον των κινητών προνυμφών με θερινό πολτό ή παραφινέλαιο.
Βιολογική καταπολέμηση: Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η Ψύλλα έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς που την αποδεκατίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου