Πέμπτη

Κοσσός ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Cossus cossus (Κοσσός)


ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο:
Animalia (Ζώα)
Φύλο:
Arthopoda (Αρθρόποδα)
Κλάση:
Insecta (Έντομα)
Τάξη:
Lepidoptera (Λεπιδόπτερα)
Οικογένεια:
Cossidae
Γένος:
Cossus
Είδος:
Cossus cossus


Το έντομο Cossus cossus είναι πολύ επιθετικό. Εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τη Ζεύζερα, τόσο στο βιολογικό κύκλο, όσο και στον τρόπο καταπολέμησής του. Είναι συνηθέστατο στην Ευρώπη, Β.Αφρική, Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανο. Η σημασία του έγκειται στο ότι η κάμπια διεισδύει στα χαμηλότερα μέρη του δέντρου, σε κλαδιά και κορμό, προκαλώντας τη νέκρωσή τους. Συνήθως υπάρχουν αρκετές κάμπιες στον ίδιο κορμό.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σταδιακή καταστροφή των κλαδιών και μαρασμός τους. Στο εξωτερικό μέρος του κορμού διακρίνεται μάζα σκόνης (σαν ροκανίδι).


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ/ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ο βίος του εντόμου διεξάγεται σε τέσσερις φάσεις, αυγό, κάμπια, χρυσαλλίδα και ενήλικο έντομο. Το αυγό είναι ελλειπτικό, καφεκόκκινο και πολύ ανθεκτικό. Η κάμπια είναι κιτρινοκόκκινη στις δυο πλευρές και σκουροκόκκινη στη ράχη, με μήκος 1 cm. Το κεφάλι της είναι μαύρο, με ισχυρό σαγόνι. Επιπλέον, αδένες ενωμένοι με το στόμα εκκρίνουν μια ουσία με εξαιρετικά έντονη οσμή. Το μέγεθος της νύμφης είναι περίπου 50-60 εκ. και τα πόδια της της επιτρέπουν να έρπει για να ανοίξει σήραγγα.
Η διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι 12-15 ημέρες. Το θηλυκό Cossus cossus εναποθέτει μέχρι 1000 αυγά σε ομάδες, στις ρωγμές του φλοιού. Η κάμπια που θα προκύψει, διαμένει στις σήραγγες που ανοίγει κάτω από το φλοιό και ύστερα μέσα στο ξύλο. [Εικ. 11] Εκεί εκτοξεύει μια κοκκινωπή κοκκώδη ουσία σα ροκανίδι.
Η διάρκεια του επιπέδου της κάμπιας είναι περίπου 22 μήνες. Ύστερα δημιουργεί ένα κουκούλι από μέρη του ξύλου και μεταμορφώνεται. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου ένα μήνα.
O κύκλος ζωής του Cossus cossus διαρκεί συνολικά δύο χρόνια. Το ενήλικο έντομο εμφανίζεται στις αρχές καλοκαιριού (τέλη Ιουνίου) και κυκλοφορεί τη νύχτα.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Χημική Καταπολέμηση: Όσο υφίσταται το Cossus cossus, είναι απαραίτητη η απευαισθητοποίηση μ’ ένα σύρμα. Μπορεί να σφραγιστεί η τρύπα εισάγοντας βαμβάκι βουτηγμένο σε εντομοκτόνο.
 Συνιστάται επίσης το κόψιμο και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών (όπου υπάρχουν κάμπιες). Στην περίπτωση που η μόλυνση έχει επεκταθεί, είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά των ενήλικων εντόμων. Ανάλογα με την ηλικία των εντόμων, προτείνονται ψεκασμοί στο τέλος Ιουνίου (εμφάνιση νέας κάμπιας), στα μέσα Αυγούστου και στην αρχή του Σεπτέμβρη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου