Κυριακή

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΕΛΙΑΣ




  Η ελιά είναι δέντρο με χαμηλες απαιτήσεις. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες παράμετροι κατά την καλλιέργειά της.
Το έδαφος θα πρέπει να είναι γόνιμο και ικανό να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού. Σε εδάφη που δεν είναι αρκετά γόνιμα, θα πρέπει να εφαρμοστούν κατάλληλες μέθοδοι λίπανσης. Πολυετή πειράματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχουν αποδείξει ότι η ελιά αντιδρά θεαματικά στην αζωτούχο λίπανση, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη εδαφική υγρασία που θα επιτρέψει την απορρόφηση του χορηγούμενου αζώτου από τις ρίζες των δένδρων. Αντίθετα, οι περιπτώσεις θετικής αντίδρασης των ελαιόδεντρων στη φωσφορική λίπανση είναι σχετικά σπάνιες. Είναι φανερό επομένως ότι η ελιά, όπως και τα άλλα δένδρα, έχει απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία (μακρο- και ιχνο- στοιχεία) τα οποία αν δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στο έδαφος θα πρέπει να χορηγηθούν με τη λίπανση.
Η ελιά είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία. Παρόλα αυτά όμως, είναι σημαντικό να διατηρείται η κατάλληλη υγρασία στο έδαφος, ώστε να επιτυγχάνεται αξιόλογη παραγωγη. Βέβαια, όταν η υγρασία του εδάφους αρχίζει να γίνεται υπερβολική, τα ελαιόδεντρα υποφέρουν περισσότερο απ' ότι άλλα δένδρα. Τέλος, η άρδευση συνίσταται ιδιαίτερα σε επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς στις οποίες επιδιώκεται μεγάλο μέγεθος καρπού.
Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων είναι μια σημαντική εργασία που αποσκοπεί στην προσαρμογή της ανάπτυξης και καρποφορίας των δένδρων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, στη διευκόλυνση της ελαιοσυλλογής, τον καλύτερο αερισμό του δένδρου και τη μείωση της σχετικής υγρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου